Perjalanan Kaki Dari Oud Zuid - Museum Quarter - Max Euweplein - Vondel Park

Monday, April 18, 2011 by Zura Ahmad
Seronok berjalan kaki dari hotel Hilton. Neighborhood yang terasa selamat, bersih dan cantik ditambah dengan kedai-kedai menarik dan gaya hidup berbasikal, kalau kat KL mandi peluhlah jawabnya! Okay jom cuci mata dulu apa yang kitorang nampak sepanjang jalan...







Walaupun baru je breakfast, tapi kitorang tetap gatal nak singgah breakfast di Brasserie de Joffers. Depan hentian tram Hobbermastraat. Sebab kafe ni cantik!!! Staff pun cantik sehinggakan lakiku tak sedar diri yang dia datang dengan bini. Takpe, takpe, balik Paris nanti balas dendam! Hehehehe...







 The meal was bout EUR7.50 sepinggan and the lovely hot choc was bout EUR3.20. 

...dan kami pun berjalan lagi. Alamak, ada paparazzi lah!





Jangan dilupa ada dua ibu mithali kat sini. Terpaksalah yang lain melayan bila kitorang asyik keluar masuk butik kanak-kanak. 


Perjalanan diteruskan sehinggalah nampak kelibat bangunan Van Gogh Museum! Memandangkan saya memang peminat Van Gogh, harus tak lepas peluang beli Van Gogh merchandise kat sini. Fridge magnets, postcards, scarves...


Paling best sebab ada payung Starry Night yang sangat cool berharga EUR15.


Tak tahu Starry Night? Yang ni ha...






Jalan depan sket dah nampak dah! The large I AMSTERDAM letters nun belah kanan hujung tu. Okay, dalam pic kat bawah ni maybe kurang jelas. Kita singgah dulu kedai souvenir lagi satu ni jap...


Ada oil paintings! Bodek punya bodek, dapat EUR18 satu painting. Beli 3 pun tak dapat EUR18 satu tau! Baik betul pakcik yang acah-acah pandai ckp Indon ni, siap bagi free gifts lagi :)






Jomlah, dah tak sabar nak camwhoring kat I AMSTERDAM ni...



Alamak, ada kedai lagilah! Pantang datuk nenek kalau tak singgah...

Museum Shop ni pun not bad best jugak. 

Rijkmuseum belakang ni jer. 


Kami terus berjalan dan berjalan sehingga ke "Amsterdam's mini Fifth Avenue" di mana terletaknya high-end boutiques seperti Chanel, Gucci, Herm├ęs, Louis Vuitton... Depa panggil tempat ni PieterCornelisz (P.C.) Hooftstraat.





Tak jauh dari sini, dah sampai ke Max Euweplein di mana terletaknya Hard Rock Cafe, Holland Casino, Canal Cruise dan banyak kedai dan kafe menarik. Alah, yang ada chess besar tu!







Seperti biasa, wajib masuk beli t-shirts kat Rock Shop. Oleh kerana weather yang sangat sejuk, we decided lepak dulu di HRC.


Amek gambar dengan staff HRC memang favourite saya. 

Jom kita makan nasik dulu!!! 





Pandang ke luar tingkap nampak cruise yang kami tak sempat nak merasa. Next time!

Sebelah HRC ni ada Comedy Cafe. Kami ke sini di keesokan harinya...




Kami meninggalkan Max Euweplein dan ke Vondel Park di seberang jalan.



 Lepak di Vondel Park memang best. Tenang jer... sambil menikmati kehijauan semulajadi. Maka lagu Afroman berkumandang entah dari mana... Enjoying our "Jamaica-Strong" moment bebeh! No picture pls!
 
Posted in Labels: | 4 Comments »

4 comments:

Anonymous said...

i know what u did last winter at vondel park....hahhahahaha

Zura Ahmad said...

Anon, and I know who you are! lol!

Anonymous said...

hohooo dont be to sure...i might spill the beans right here. lol

Zura Ahmad said...

sure or not you want to spill the beans? Think twice! Hahahahaha...

www.travelistah.blogspot.com. Powered by Blogger.

Total Pageviews Since 20th January 2011