#PrayForMH370. Sejauh Mana Impaknya Pada "Jetsetter"?

Friday, March 14, 2014 by Zura Ahmad
Foto: Insta: @yeirkif_

Dah seminggu! MH370 masih samar tanpa bayangan. Seluruh dunia menanti-nanti pengakhirannya. Saya jadi observer selama seminggu ni. Lihat siapa yang bijak dan siapa yang tidak melontar pandangan masing-masing di media sosial. Saya lebih suka berdiam diri daripada terlalu loud dan akhirnya tunjuk kebodohan sendiri. Sebagai seorang kaki travel, sedikit sebanyak terdetik fobia untuk terbang di angkasa. Tapi bila fikirkan Allah itu ada, ketentuan adalah kehendakNya, saya mula tarik nafas lega. Tak kiralah kalau berjalan kaki sekalipun, kalau Allah nak ambil, semua adalah milikNya. Thank you Allah kerana sampaikan saya ke merata destinasi dengan selamat dan kembali juga dengan selamat. Tak seperti kebiasaan, 7 hari ni channel berita jadi keutamaan. Pengajaran untuk diri sendiri agar lebih bersedia dan berhati-hati. Ambil insurans, tak switch on telefon di atas pesawat pada waktu yang dilarang, ambil perhatian setiap kali krew penerbangan terangkan langkah keselamatan untuk elak sebarang kemungkinan. At least, kita dah buat sesuatu untuk keselamatan. Yang lain, Allah yang menentukan. Wallahualam... 
Posted in | 2 Comments »

Jom Candat Sotong!

Tuesday, March 11, 2014 by Zura Ahmad

Menarik! Baru saja menonton festival menangkap sotong menggunakan tangan di Sokcho, Korea di rancangan travel Tasty Road @LiTV. Semalam dapat tahu Terengganu akan adakan festival candat sotong April ini! Mungkin mencandat tak semudah menangkap sotong dengan tangan (main tipu sebab sotong tu diorang dah tuang siap-siap dalam jaring dan orang ramai hanya berebut menangkap seberapa banyak yang dapat) tapi ia pasti berikan pengalaman yang menyeronokkan!

Jangsahang Port, Sokcho, Korea Catching Squid with Bare Hands

How to join? Layari https://www.facebook.com/SquidJiggingTGG untuk info lanjut. InsyaAllah jumpa di sana!

Posted in Labels: , | 6 Comments »
www.travelistah.blogspot.com. Powered by Blogger.

Total Pageviews Since 20th January 2011