Mari Kita Lihat Siapa Yang Kena!

Saturday, May 14, 2011 by Zura Ahmad

Tak sampai 24 jam, I already found the lucky reader! Tahniah Firdaus Abdul Rani. Nanti saya share "isi" goodie bag yang bakal diterima Firdaus nanti.

p/s: Jangan risau, ada banyak lagi travel giveaway yang akan saya beri untuk pembaca. Keep on reading!
Posted in Labels: | 0 Comments »

Hadiah Untuk Viewer Ke-5050

by Zura Ahmad

Setelah hampir lima bulan travel blog saya "dipertonton" kepada umum, angka "viewer" pun dah hampir kepada 5000 dengan hanya beberapa klik dari saat saya menaip ni. Saya sekali lagi berbesar hati mengumumkan ada travel goodies menarik untuk pembaca ke-5050 (sila lihat counter stat di bahagian paling bawah blog ni). Caranya? Macam biasa, email print screen angka viewer yang tertera sebagai bukti dan details ke zura.ahmad@gmail.com. Selamat ber-klik!
Posted in Labels: | 0 Comments »

Travel in Style... Moleskin Travelling 2011

Wednesday, May 11, 2011 by Zura Ahmad
 Messenger Bag RM 567

Tote Bag RM 371

 Reporter Bag RM 415

Backpack RM 567


Posted in Labels: | 2 Comments »

Perkampungan Diraja Melayu

Tuesday, May 10, 2011 by Zura Ahmad
Keistimewaan setiap kali menuju ke Pantai Timur, mestilah pantai membiru dan pasir memutih yang tak dapat digambarkan dengan kata-kata. Tak hairanlah bila hotel dan resort bertambah bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Cewah, mentang-mentanglah tajuk entry ni "Perkampungan Diraja Melayu", ayat madah berhelah pulak yang terkeluar.   

Rambang mata sampai tak boleh nak pilih nak menginap di mana? Kalau korang sukakan suasana kampung yang mendamaikan, penuh dengan ciri-ciri seni bina kemelayuan, destinasi yang menjadi impian ramai mat salleh yang dahagakan kehijauan hutan hujan tropika, sesuai buat pasangan berhornymoon dalam negara, oops! honeymoon; The Aryani lah tempatnya!
 
Cara ke sini? The Aryani Resort ni terletak di daerah Merang, Setiu. 25 minit dari Kuala Terengganu dan berhadapan dengan Taman Marin Nasional Redang. Jemput masuk...

Terasa macam balik kampung pulak! Lagi-lagi bila sampai je, disambut dengan refreshing welcome drink dan sepinggan keropok lekor. Barulah Ganu!



Dah alang-alang berada di Serai, jom intai breakfast set menu. Ada tiga pilihan menarik...

Untuk hidangan authentic melayu habis, cuba pilih set "Wayang Kulit Breakfast".
Pemandangan yang boleh dilihat ketika menikmati hidangan di Serai yang terletak bersebelahan dengan lobby. Hujung sana tu pantai!



Vila-vila di The Aryani mempunyai 4 jenis kamar dan suite. Ini...


ini...


 ini...

 
 ...dan yang paling gempak, mengingatkan rumah nenek dan moyang saya di kampung semestinya Heritage Suite...



Tengoklah interior dalamannya, rasa macam dekat era zaman Hang Tuah, tetiba rasa macam nak "berbeta-beta" pulak kat dalam rumah ni. Hehehehe...







Tak sah lah kalau tak pegi manjakan diri kat Heritage Spa yang terletak betul-betul bersebelahan dengan Heritage Suite.



Kalau malu, boleh urut secara tertutup dalam spa ni...



Tapi kalau tak malu, boleh jugak kalau nak request berurut atau berendam dalam jakuzi secara "alfresco" atau outdoor sambil mendengar deruan ombak... Arrrgghhh.... bestnya... tenangnya...


Next, lepak tepi pantai sambil layan mocktail di Pulau Beach Club!










Sebelum balik, dah jadi tradisi Melayu, tetap dapat bawak balik buah tangan. 
Terima kasih daun keladi The Aryani!

Layari www.thearyani.com untuk info lanjut dan hubungi pihak resort untuk promosi terkini. I heard they are going to have a promotion untuk mereka-mereka yang memegang IC Pantai Timur!
Posted in Labels: , | 2 Comments »

Macet Bikin Stres

Tuesday, May 3, 2011 by Zura Ahmad


Bosan bercerita tentang lokasi yang sama dari kebanyakan kenalan yang ke Jakarta. Tanah Abang, Mangga Dua, Tanah Abang, Mangga Dua. Weekend lalu, me and Diot luang hujung minggu ditambah cuti Hari Buruh di Jakarta. Saya dah beberapa kali ke Jakarta, namun kali ni agak kurang bernasib baik sebab we stuck in traffic jam for almost 3 hours ketika perjalanan dari airport ke hotel yang terletak di Kemang, Jakarta Selatan. Mengalahkan perjalanan flight KL-Jakarta yang tak sampai pun 2 jam!


Apa ada pada Kemang?



Lokasi neighbourhood yang happening macam di Telawi Bangsar, cuma kawasannya lebih besar. We stayed at Grand Kemang sebab kedudukannya bersebelahan dengan butik-butik dan kedai makan best.    









Selain berlibur di Hard Rock Cafe dan "malls-hopping", di saat-saat akhir kitorang tak lepas peluang ke Brightspot Market, bazar indoor ala-ala Bijou Bazaar yang diadakan di MAP, kali ni diadakan di Pacifil Mall selama 4 hari.








 This is where you can find local fashion labels termasuklah...

 KAZAMI Homme by Kaer Azami! Check out his collections online www.kazamihomme.com
Posted in Labels: , | 2 Comments »

Travel in Style... Zura in Wonderland, Soekarno-Hatta, Indonesia

by Zura Ahmad

Oleh Nadia Othman
Posted in Labels: | 0 Comments »
www.travelistah.blogspot.com. Powered by Blogger.

Total Pageviews Since 20th January 2011