Winter di Perth, Australia dalam LISA Malaysia Isu September

Wednesday, August 27, 2014 by Zura Ahmad
Dapatkan majalah LISA Malaysia untuk travelog saya and sisters di Perth, Australia Ramadhan lepas. Saya akan update post ini dengan story yang lebih intensif! In Shaa Allah...




Posted in Labels: , , | 1 Comment »

Mabuhay Boracay!

Monday, August 25, 2014 by Zura Ahmad

Don't hate me for the RM300 all-in return airfare for 2 pax that brought Mr Hub and I here! (Thank you Air Asia Promo!) Don't hate me again for the Booking.com Genius Rate on this chic and cosy boutique hotel stay; cost me another, hmmm justttt RM300 for 3d2n! = Total cost for now, RM600 kaching!


   Okay let's start with Blue Marina Boracay Hotel. Kenapa saya suka hotel ni? Macam biasa, akan buka booking.com, tengok map Boracay, cari hotel dengan review rate tinggi (at least 7/10) di kawasan paling dekat untuk ke shopping and entertainment district. Bila belek map, Station 2 adalah kawasan paling happening di Boracay. Sila rujuk map menarik di bawah...


Terjumpa this new chic boutique hotel, decor dan interior yang very resort, very clean, very me! Egyptian sheet! All white... maknanya takde perasaan risau ada pepijat atau kotor yang tak nampak, tidur pun pasti lebih lena.


Untuk traveler yang bermasalah susah tidur kat tempat stranger seperti saya ni, saya mesti kena cari hotel room yang nampak bersih dan tak meragukan. Nevermind! I dok canang kat semua orang I've got the best rate via Booking.com without me realized it was a Genius Rate. U know, bila sampai certain points, u may get even better rate if you book via Booking.com. Jadi, maafkan saya kalau rate tu tak wujud jika baru sign up dengan Booking.com. So, yeah! PHP4017.86 (around RM300) for 3 days 2 nights, dengan breakfast, u may choose to have it in bed or makan kat laman chic depa. There were yummy options to choose from, tapi of course I pilih menu paling Halalan Toyyiban. Tada...


Nasi goreng milkfish, very-the-common blueberry pan cakes, betik and juices. It was a yummy breakfast.

Second day, tengahari baru get ready nak keluar. Hari kedua, esok nak balik dah. Sempat ke nak buat apa-apa? Mulanya I ala-ala redha. Taknak buat apa-apa aktiviti. Nak jalan je along the White Beach sebab kecewa dapat tau Ariel's Point yang tempat orang cliff diving tutup due to monsoon season. Tapi bila di persimpangan dilema, datang sorang agent, (actually kat situ memang merata-rata agent yang akan offer untuk island hopping, parasailing, yada yada yada). He offered us PHP1000 sorang untuk Island Hopping. Magic Island for Cliff Diving (yeay! ada juga second option), Crystal Cove & snorkelling around Crocodile Island. Tetapi tak termasuk fee untuk masuk ke Magic Island iaitu PHP150 seorang dan Crystal Cove PHP200 seorang. PHP1000 + PHP150 + PHP200 = PHP1350 x 2 pax = PHP2700 (around RM200). Tambah previous total cost menjadi RM800, kaching!

We took a trikes cost PHP75 (RM6) per ride to Bulabog Beach, di mana stesen beach activities semuanya di situ. During habagat season, kapal layar, parasailing etc semua akan dilakukan di Bulabog Beach yang berhadapan dengan darat sebab air lebih tenang. Bila peak season, barulah semua akan tertumpu di pantai sebelah White Beach pula. Faham? Tak faham? Takpe.



So, inilah dia Bulabog Beach. You may see banyak aktiviti parasailing, I wish my iPhone 4s boleh zoom jauh. These days, ala-ala tak kuasa nak bawak kamera canggih pegi travel. Seperti yang dijanjikan, Island Hopping yang dibayar PHP1000 seorang ni merangkumi Magic Island - Crystal Cove Island - Snorkeling Nearby Crocodile Island. Tak termasuk makanan.

Piknik dan Cliff Diving di Magic Island


Say yes to cliff diving! Sebab kat Magic Island ni ada beberapa level untuk terjun tiruk mengikut keberanian masing-masing. Kalau tak berani, kita peratikan je orang lain terjun sambil gelakkan mereka. Hehehe... Nasihat saya to my Muslim readers, bawalah makanan sendiri nak pegi Island Hopping ni. Pek sandwich siap-siap ke. Sebab Magic Island sangat cantik untuk lepak kerana ada banyak pondok cantik disediakan. Dikelilingi landskap yang cantik dengan rimbunan opuntia cactus kesukaan saya. Oh, I'm so obsess with cactuses, succulents and terrarium these days!




Crystal Cove Island Yang "Very Santorini"


Mystical, magical, fantastico, carilah apa jua perkataan magis yang sangat sesuai untuk menggambarkan designated Crystal Cove Island. Setiap corner di Crystal Island ni memang insta-worth lah! Kadang-kadang terasa macam kat Santorini pun ada.









Kalau tadi syok cliff diving di Magic Island, di Crystal Cove kita treasure dua cove yang terdapat di sini. Salah satunya anda perlu merangkak 10 meter. Tapi memang berbaloi!





This private island ada kemudahan pondok untuk beristirehat so sesuai juga piknik di sini. Ada tempat tinggal yang tak lagi beroperasi disebabkan tiada jana kuasa, ada beberapa burung helang yang disangkarkan dan kami sempat lepak minum di drinks bar sambil bersembang dengan pekerja Pinoy yang agak suka melawak sambil bercerita krisis Muslim di Mindanao. 

Snorkeling di Crocodile Island


Honestly, underwater di sini tak sehappening di Redang. Hanya ikan-ikan hitam, beberapa ikan kuning dan obor-obor tanpa terumbu karang warna-warni. Atau mungkin kami salah port. 

Shopping District di D'Mall


We spent about 4 hours on island hopping, jadi memang sempat sangat nak ke D'Mall iaitu tempat shopping untuk cari makanan dan souvenirs. Ke sini dari Bulabog tadi sama juga, PHP75 (RM6) menjadikan perbelanjaan setakat ini RM812. Berhenti betul-betul di hadapan Crafts of Boracay Department Store, kami jumpa IndoMee Halal dan Magnum Ice Cream yang diimport dari Malaysia. Beli macam orang tak pernah jumpa sebab takut tak jumpa Halal food yang kena dengan selera. Yes, memang ada Khalil Muslim Food di kedai souvenirs no 74 atau depan lagi sikit, another mini gerai Muslim yang boleh masakkan seafood yang kita beli kat D'Talipapa tak jauh dari D'Mall, akan tetapi, I have my own reason kenapa kitorang batalkan niat. Jadi, kami decided jalan along the White Beach menuju ke hotel kami dengan niat akan masak saja IndoMee tadi dalam bilik.

Along the way, ternampak True Food Indian Restaurant, yes, saya pernah terbaca dalam blog sebelum ni. Ini bukan restoran Halal, but at least, no pork served. We ordered samosa, cheese naan, begedil, 2 drinks that cost us about RM50. Total expenses tak termasuk beli instant noodle kat supermarket tadi menjadi RM862. Kaching!


Lagi satu, di White Beach juga ada satu stall menjual Potato Chips. Cari stall Potato Corner seperti gambar di atas ya. We ordered Mega Size BBQ Fries, sedap okay! Cost kurang RM10. Kami beli dua kali. So total updated cost to RM882. Kaching!


Nightlife di White Beach


Tiap-tiap malam happening. Tiap-tiap malam full moon party. Paling famous kat sini persembahan sembur-sembur api. Massage for 1 hour full body/kaki sahaja PHP350 (kurang RM30) x 2pax. Total cost menjadi RM942! Kaching!

Our 3 days 2 nights Boracay Trip has successfully fun filled. Untuk yang berpeluang stay lebih lama, sunset sailing, parasailing, cliff diving di Ariel's Point pada peak season, naik glass bottom boat, horseback riding, just to name a few, ada banyak lagi aktiviti yang ditawarkan. Kami nak balik dah, sebelum tu, let's talk about airport transfer!

Kalibo-Boracay-Kalibo 


Atau lebih spesifik; Kalibo International Airport - Caticlan Jetty - Boracay Jetty - Blue Marina Hotel, Station 2 - Boracay Jetty - Caticlan Jetty - Kalibo International Airport. I was aware, kalau naik terus bas Southwest kat airport lebih murah. Beratur dan bayar sendiri environmental fee, boat fee segala sendiri. It was bout RM40 cheaper dari mengambil servis dari agen. But we were decided to get the "hassle free" airport transfer from www.myboracayguide.com mengenangkan kot la hari balik nanti kami terlewat ke airport sebab perjalanan menaiki bas dari Kalibo International Airport ke Caticlan Jetty ialah sekitar 1jam30minit, atau mungkin lebih mengikut traffic dan cuaca. Manakala naik bot ke Boracay hanya 15 sahaja. Jadi kami we took the all-in transfer, maknanya dia hantar sampai dekat hotel. The cost for 2pax ialah PHP3000 (kurang RM230  untuk dua orang), dan oh, jangan lupa! International airport tax, PHP500 (kurang RM40 seorang) perlu dibayar cash di airport. Ala macam airport Indonesia. Total cost kini menjadi RM1252. Mungkin terlebih sikit sebab tak termasuk beli air on the go kat Boracay, airport dan pre-ordered food untuk return flight. 

Travelistah Boracay Tips

1. Bawa snorkeling gear sendiri untuk elak kemungkinan penyakit berjangkit.
2. Ada sebuah masjid di Ambulong dan musolah/surau di D'Mall. Boleh tanya penjual Muslim yang banyak di situ.
3. Ingat! Ketepikan PHP500 seorang untuk international airport tax supaya tak perlu tukar duit Malaysia last minute dengan rate lebih tinggi.
4. Pakai flip flops all the way sebab naik bot di jeti mungkin kena masukkan kaki ke dalam air mengikut cuaca dan paras air.
5. Muslim readers, babi concious, vegetarians, pack your own food.
6. Sunblock with high SPF, powerbank hmmm tu semua tak perlu bagi tau lah kot. 
7. Habiskan coins untuk sedekah pada orang Bajau (kulit gelap) sebab kebanyakan mereka homeless, jangan terkejut kalau ternampak ada kanak-kanak Bajau yang tidur tepi pantai berselimutkan plastik, dan ada satu cawan untuk orang sedekah kat tepi dia. Kesian, tapi itu gaya hidup mereka. I believe diorang bahagia.
8. Naik Air Asia? Pre-order lah makanan siap-siap kalau takut duit terhabis ke. Nanti terliur tengok orang sebelah makan Nasi Lemak Pak Nasser.
9. Tips atas flight lagi, stand by minyak angin seperti Cap Kapak dan sapu pada hidung jika orang sebelah, hadapan, belakang berbau yang kurang menyenangkan. 
10. Lagi atas flight, bawalah earphones, headphones dan boleh pakai dengar lagu easy listening ketika anda cuba tidur, penumpang lain buat bising, atau anak kecil mereka menangis dengan kuatnya. 









Posted in Labels: , , , | 1 Comment »

Hashtag #Travelistah

Tuesday, August 19, 2014 by Zura Ahmad

For more travel updates, checkout hashtag #travelistah on Instagram!

p/s: people keep asking me, "bila nak update blog?" - jangan tanya...

Posted in | 1 Comment »

#PrayForMH370. Sejauh Mana Impaknya Pada "Jetsetter"?

Friday, March 14, 2014 by Zura Ahmad
Foto: Insta: @yeirkif_

Dah seminggu! MH370 masih samar tanpa bayangan. Seluruh dunia menanti-nanti pengakhirannya. Saya jadi observer selama seminggu ni. Lihat siapa yang bijak dan siapa yang tidak melontar pandangan masing-masing di media sosial. Saya lebih suka berdiam diri daripada terlalu loud dan akhirnya tunjuk kebodohan sendiri. Sebagai seorang kaki travel, sedikit sebanyak terdetik fobia untuk terbang di angkasa. Tapi bila fikirkan Allah itu ada, ketentuan adalah kehendakNya, saya mula tarik nafas lega. Tak kiralah kalau berjalan kaki sekalipun, kalau Allah nak ambil, semua adalah milikNya. Thank you Allah kerana sampaikan saya ke merata destinasi dengan selamat dan kembali juga dengan selamat. Tak seperti kebiasaan, 7 hari ni channel berita jadi keutamaan. Pengajaran untuk diri sendiri agar lebih bersedia dan berhati-hati. Ambil insurans, tak switch on telefon di atas pesawat pada waktu yang dilarang, ambil perhatian setiap kali krew penerbangan terangkan langkah keselamatan untuk elak sebarang kemungkinan. At least, kita dah buat sesuatu untuk keselamatan. Yang lain, Allah yang menentukan. Wallahualam... 
Posted in | 2 Comments »

Jom Candat Sotong!

Tuesday, March 11, 2014 by Zura Ahmad

Menarik! Baru saja menonton festival menangkap sotong menggunakan tangan di Sokcho, Korea di rancangan travel Tasty Road @LiTV. Semalam dapat tahu Terengganu akan adakan festival candat sotong April ini! Mungkin mencandat tak semudah menangkap sotong dengan tangan (main tipu sebab sotong tu diorang dah tuang siap-siap dalam jaring dan orang ramai hanya berebut menangkap seberapa banyak yang dapat) tapi ia pasti berikan pengalaman yang menyeronokkan!

Jangsahang Port, Sokcho, Korea Catching Squid with Bare Hands

How to join? Layari https://www.facebook.com/SquidJiggingTGG untuk info lanjut. InsyaAllah jumpa di sana!

Posted in Labels: , | 6 Comments »

Pure Shores: "You jump, I jump!"

Thursday, February 27, 2014 by Zura Ahmad

I'm moving
I'm coming
Can you hear, what I hear
It's calling you my dear
Out of reach, take me to my beach
I can hear it, calling you
I'm coming not drowning
Swimming closer to you...

Dah mai dah terngiang-ngiang lagu favourite berangan tepi pantai. Mood ke satu destinasi eksotik dalam wishlist (sadly soon to be less - self prediction) InsyaAllah akan terlaksana. Anyone familiar with this spot? Siapa teka betul dapat hadiah! 


p/s: UK post long way to go...




Posted in | 5 Comments »

UK 2013 2/10: NOTTINGHAM - The Epic City

Sunday, January 26, 2014 by Zura Ahmad


Sampai jugak! Memandu sekitar 2 jam setengah dari Heathrow, London, maka bermulanya percutian penuh epik sebaik tiba di destinasi tujuan pertama. Nottingham City atau Notts! Destinasi yang mulanya "diabaikan" rupanya memberi first impression yang amat mengujakan! Penginapan di Mansfield Road (antara jalan utama di bandar Nottingham) dibatalkan di saat akhir disebabkan ada kawan yang baik hati offer tempat tinggal di Forest Field; kawasan kejiranan Muslim yang best! Mucho gracias to Mahfudz, Hana dan kawan-kawan serumah yang sangat baik hati dengan layanan first class!

What I like about the neighbourhood? Okay, tak taulah sebab psikologi kat sana yang ala-ala rasa susah nak cari makanan Halal (walaupun senang sebenarnya) atau memang betul-betul ayam goreng di Halal fast food restaurant Maryland Chicken sememangnya sedap. Sesiapa yang pernah rasa dan setuju angkat tangan!

To recap, saya ke UK dari 30 May sehingga 12 June 2013 (14 hari) dan ketika ini musim panas yang tak panas langsung baru saja nak bermula. Jadi jam 5 pagi matahari dah mula naik. Jetlagged jugak antara sebab terbangun awal jam 3 pagi UK. So pagi-pagi lagi kitorang dah pusing-pusing neighbourhood + camwhoring tanpa ada seorang pun manusia di sekitarnya. Semua orang tengah nyenyak tido kot!
























1. The Robin Hood Adventure
3 hari 2 malam kami merancang untuk bermalam di Nottingham. Mai nak habaq apa yang kami sempat buat! Aktiviti terulung, pagi-pagi dah gerak memandu ke Friar Lane untuk ketuk pintu Nottingham Castle. Ingat ni, istana ni bukak pukul 10 pagi tau. Dah kitorang terawal sampai jam 8 pagi. Nak breakfast pun kedai tak bukak lagi. Melangut je lah dulu area castle. Tapi bagus jugak, rise early, park easy! Parking paling dekat terletak di antara castle dengan tempat penginapan Ye Olde Trip To Jerusalem - tertua di England katanya. Tak cukup coins nak bayar parking, credit card pun boleh... swipe aja!









 We wanted to keep it special for each destinations. Untuk Notts, Robin Hood tour yang diadakan setiap Sabtu di Musim Panas menjadi highlight. Akan tetapi we visited on 31st May and it was Jumaat. Selaku passionate tour guide, sebelum berlepas ke UK, I met Ezekial Bone aka C21st Robin Hood tipu yang juga an Ambassador for Visit England di FB. Inbox him on my request and he offered me a bespoke costumed tour (maknanya dia akan bawak jalan-jalan pusing castle dengan siap berpakaian seperti Robin Hood) for 4 pax at £120. Kalau tour biasa, dewasa hanya £10 dan kanak-kanak £6, tour mengambil masa sekitar 2 jam sejauh 1.3 batu.


Sadly, Robin Hood tak free hari tu. So, we just did a normal Nottingham Castle visit dengan bayaran masuk £5.50 seorang.

Alamat:
Nottingham Castle 
Friar Lane 
Off Maid Marian Way 
Nottingham 
NG1 6EL

2. Lepak Di Batman's Crib Yo!

Ingat tak rumah Batman dalam filem The Dark Knight Rises? Yang ni...


yang ni...


dan yang ni...


lokasinya adalah juga di Notts...





Wollaton Hall and Deer Park menjadi set penggambaran untuk Wayne Manor di dalam filem Batman 2012: Dark Knight Rises. Apa yang menarik kat sini? Selain exhibitions di dalam Hall yang dibina sekitar tahun 1580 oleh Sir Francis Willoughby ini, lepak-lepak piknik feeling-feeling di taman sekitarnya pun best. Dinasihatkan bawak makanan, tikar dan novel kesukaan dan mungkin payung jika silau terik matahari (tapi cuaca masih sejuk ketika ini) untuk piknik lebih lama di sini.

google image


Yang tadi Nottingham Castle dan yang ini Wollaton Hall. Rupa bangunan macam sama tapi apa beza "Castle" dengan "Hall"? Mengikut pembacaan dan pemahaman saya, "Castle" ialah kediaman seorang yang berkuasa di dalam wilayah tertentu manakala "Hall" atau "Court" pula kediaman lebih kecil berbanding "Castle" di luar bandar yang dihuni sebagai rumah peribadi atau rumah persinggahan keluarga kerabat atau bangsawan. Pendek kata, "Castle" macam rumah sultan negeri, "Palace" lebih besar macam Istana Negara, sementara "Hall" atau "Court" macam rumah agam keluarga bangsawan yang dibina di kawasan kampung. Kalau salah, sila betulkan ya!

3. Pusing-pusing City Square Terbesar UK

I only have today. Hari yg sama selepas melawat Robin Hood Castle dan Wollaton Hall. Kuatkan jugak semangat ke pusat bandar untuk cuci mata. Kebetulan ada bazar di tengah-tengah square dan sempat beli a few home decor items seperti cermin besar berbentuk bibir dan wizard wooden plaque yang buat semua orang kat dalam rumah takut bila saya gantung kat dinding. Teringat kat butik Ted Baker, terdengar pulak lagu Yuna buat saya rindu pulak kat Malaysia. Habis short and sweet trip di Nottingham. Next post nak cerita pasal destinasi persinggahan pocket friendly shopping yang mengujakan! Stay tune!








  
www.travelistah.blogspot.com. Powered by Blogger.

Total Pageviews Since 20th January 2011