Hashtag #Travelistah

Tuesday, August 19, 2014 by Zura Ahmad

For more travel updates, checkout hashtag #travelistah on Instagram!

p/s: people keep asking me, "bila nak update blog?" - jangan tanya...

Posted in | 1 Comment »

#PrayForMH370. Sejauh Mana Impaknya Pada "Jetsetter"?

Friday, March 14, 2014 by Zura Ahmad
Foto: Insta: @yeirkif_

Dah seminggu! MH370 masih samar tanpa bayangan. Seluruh dunia menanti-nanti pengakhirannya. Saya jadi observer selama seminggu ni. Lihat siapa yang bijak dan siapa yang tidak melontar pandangan masing-masing di media sosial. Saya lebih suka berdiam diri daripada terlalu loud dan akhirnya tunjuk kebodohan sendiri. Sebagai seorang kaki travel, sedikit sebanyak terdetik fobia untuk terbang di angkasa. Tapi bila fikirkan Allah itu ada, ketentuan adalah kehendakNya, saya mula tarik nafas lega. Tak kiralah kalau berjalan kaki sekalipun, kalau Allah nak ambil, semua adalah milikNya. Thank you Allah kerana sampaikan saya ke merata destinasi dengan selamat dan kembali juga dengan selamat. Tak seperti kebiasaan, 7 hari ni channel berita jadi keutamaan. Pengajaran untuk diri sendiri agar lebih bersedia dan berhati-hati. Ambil insurans, tak switch on telefon di atas pesawat pada waktu yang dilarang, ambil perhatian setiap kali krew penerbangan terangkan langkah keselamatan untuk elak sebarang kemungkinan. At least, kita dah buat sesuatu untuk keselamatan. Yang lain, Allah yang menentukan. Wallahualam... 
Posted in | 2 Comments »

Jom Candat Sotong!

Tuesday, March 11, 2014 by Zura Ahmad

Menarik! Baru saja menonton festival menangkap sotong menggunakan tangan di Sokcho, Korea di rancangan travel Tasty Road @LiTV. Semalam dapat tahu Terengganu akan adakan festival candat sotong April ini! Mungkin mencandat tak semudah menangkap sotong dengan tangan (main tipu sebab sotong tu diorang dah tuang siap-siap dalam jaring dan orang ramai hanya berebut menangkap seberapa banyak yang dapat) tapi ia pasti berikan pengalaman yang menyeronokkan!

Jangsahang Port, Sokcho, Korea Catching Squid with Bare Hands

How to join? Layari https://www.facebook.com/SquidJiggingTGG untuk info lanjut. InsyaAllah jumpa di sana!

Posted in Labels: , | 6 Comments »

Pure Shores: "You jump, I jump!"

Thursday, February 27, 2014 by Zura Ahmad

I'm moving
I'm coming
Can you hear, what I hear
It's calling you my dear
Out of reach, take me to my beach
I can hear it, calling you
I'm coming not drowning
Swimming closer to you...

Dah mai dah terngiang-ngiang lagu favourite berangan tepi pantai. Mood ke satu destinasi eksotik dalam wishlist (sadly soon to be less - self prediction) InsyaAllah akan terlaksana. Anyone familiar with this spot? Siapa teka betul dapat hadiah! 


p/s: UK post long way to go...




Posted in | 4 Comments »

UK 2013 2/10: NOTTINGHAM - The Epic City

Sunday, January 26, 2014 by Zura Ahmad


Sampai jugak! Memandu sekitar 2 jam setengah dari Heathrow, London, maka bermulanya percutian penuh epik sebaik tiba di destinasi tujuan pertama. Nottingham City atau Notts! Destinasi yang mulanya "diabaikan" rupanya memberi first impression yang amat mengujakan! Penginapan di Mansfield Road (antara jalan utama di bandar Nottingham) dibatalkan di saat akhir disebabkan ada kawan yang baik hati offer tempat tinggal di Forest Field; kawasan kejiranan Muslim yang best! Mucho gracias to Mahfudz, Hana dan kawan-kawan serumah yang sangat baik hati dengan layanan first class!

What I like about the neighbourhood? Okay, tak taulah sebab psikologi kat sana yang ala-ala rasa susah nak cari makanan Halal (walaupun senang sebenarnya) atau memang betul-betul ayam goreng di Halal fast food restaurant Maryland Chicken sememangnya sedap. Sesiapa yang pernah rasa dan setuju angkat tangan!

To recap, saya ke UK dari 30 May sehingga 12 June 2013 (14 hari) dan ketika ini musim panas yang tak panas langsung baru saja nak bermula. Jadi jam 5 pagi matahari dah mula naik. Jetlagged jugak antara sebab terbangun awal jam 3 pagi UK. So pagi-pagi lagi kitorang dah pusing-pusing neighbourhood + camwhoring tanpa ada seorang pun manusia di sekitarnya. Semua orang tengah nyenyak tido kot!
























1. The Robin Hood Adventure
3 hari 2 malam kami merancang untuk bermalam di Nottingham. Mai nak habaq apa yang kami sempat buat! Aktiviti terulung, pagi-pagi dah gerak memandu ke Friar Lane untuk ketuk pintu Nottingham Castle. Ingat ni, istana ni bukak pukul 10 pagi tau. Dah kitorang terawal sampai jam 8 pagi. Nak breakfast pun kedai tak bukak lagi. Melangut je lah dulu area castle. Tapi bagus jugak, rise early, park easy! Parking paling dekat terletak di antara castle dengan tempat penginapan Ye Olde Trip To Jerusalem - tertua di England katanya. Tak cukup coins nak bayar parking, credit card pun boleh... swipe aja!









 We wanted to keep it special for each destinations. Untuk Notts, Robin Hood tour yang diadakan setiap Sabtu di Musim Panas menjadi highlight. Akan tetapi we visited on 31st May and it was Jumaat. Selaku passionate tour guide, sebelum berlepas ke UK, I met Ezekial Bone aka C21st Robin Hood tipu yang juga an Ambassador for Visit England di FB. Inbox him on my request and he offered me a bespoke costumed tour (maknanya dia akan bawak jalan-jalan pusing castle dengan siap berpakaian seperti Robin Hood) for 4 pax at £120. Kalau tour biasa, dewasa hanya £10 dan kanak-kanak £6, tour mengambil masa sekitar 2 jam sejauh 1.3 batu.


Sadly, Robin Hood tak free hari tu. So, we just did a normal Nottingham Castle visit dengan bayaran masuk £5.50 seorang.

Alamat:
Nottingham Castle 
Friar Lane 
Off Maid Marian Way 
Nottingham 
NG1 6EL

2. Lepak Di Batman's Crib Yo!

Ingat tak rumah Batman dalam filem The Dark Knight Rises? Yang ni...


yang ni...


dan yang ni...


lokasinya adalah juga di Notts...





Wollaton Hall and Deer Park menjadi set penggambaran untuk Wayne Manor di dalam filem Batman 2012: Dark Knight Rises. Apa yang menarik kat sini? Selain exhibitions di dalam Hall yang dibina sekitar tahun 1580 oleh Sir Francis Willoughby ini, lepak-lepak piknik feeling-feeling di taman sekitarnya pun best. Dinasihatkan bawak makanan, tikar dan novel kesukaan dan mungkin payung jika silau terik matahari (tapi cuaca masih sejuk ketika ini) untuk piknik lebih lama di sini.

google image


Yang tadi Nottingham Castle dan yang ini Wollaton Hall. Rupa bangunan macam sama tapi apa beza "Castle" dengan "Hall"? Mengikut pembacaan dan pemahaman saya, "Castle" ialah kediaman seorang yang berkuasa di dalam wilayah tertentu manakala "Hall" atau "Court" pula kediaman lebih kecil berbanding "Castle" di luar bandar yang dihuni sebagai rumah peribadi atau rumah persinggahan keluarga kerabat atau bangsawan. Pendek kata, "Castle" macam rumah sultan negeri, "Palace" lebih besar macam Istana Negara, sementara "Hall" atau "Court" macam rumah agam keluarga bangsawan yang dibina di kawasan kampung. Kalau salah, sila betulkan ya!

3. Pusing-pusing City Square Terbesar UK

I only have today. Hari yg sama selepas melawat Robin Hood Castle dan Wollaton Hall. Kuatkan jugak semangat ke pusat bandar untuk cuci mata. Kebetulan ada bazar di tengah-tengah square dan sempat beli a few home decor items seperti cermin besar berbentuk bibir dan wizard wooden plaque yang buat semua orang kat dalam rumah takut bila saya gantung kat dinding. Teringat kat butik Ted Baker, terdengar pulak lagu Yuna buat saya rindu pulak kat Malaysia. Habis short and sweet trip di Nottingham. Next post nak cerita pasal destinasi persinggahan pocket friendly shopping yang mengujakan! Stay tune!








  

UK 2013 1/10: Avis UK - Sewa Kereta di London dan Memandu di United Kingdom

Saturday, August 31, 2013 by Zura Ahmad

Hai....... okay mood nak menaip dah datang. Jom saya mulakan cerita pengalaman menyewa dan memandu kereta dari Heathrow Airport sampai Fort William nun hujung Scotland. Informasi pertama yang perlu dketahui ialah United Kingdom atau Great Britain adalah sebuah negara yang mempunyai 4 negeri iaitu England, Scotland, Ireland dan Wales. Oleh kerana 14 hari agak suntuk untuk jelajah keempat-empat negeri, kami akhirnya buat keputusan hanya ke sebahagian England dan Scotland. 14 hari memang tak cukup! Route saya seperti di bawah:

A/J - Heathrow/London, England
B - Nottingham, England
C - York, England
D - Edinburgh, Scotland
E - Fort William, Scotland
F - Lake District, Cumbria, England
G - Liverpool, England
H - Manchester, England
I - Oxford, England
J - London


Self achievement. Semenanjung Malaysia pun tak drive pusing sejauh ni. 11 hari menyewa kereta terusdari Avis UK. Mengikut nasihat kawan, reputasi Avis lebih trusted than other car hire companies. Lagipun Avis ni ada banyak branch and we may pick up and return the car di lokasi berlainan. Mengikut nasihat kawan lagi, booking kereta dari Avis.com.my (Avis Malaysia) lebih murah walaupun ia bukan untuk sewaan kereta di Malaysia compare to Avis.com atau Avis.co.uk. Setelah berkali-kali klik, memang betul. Boleh book dan bayar di sana, atau bayar terus dengan harga lagi murah. Jadi saya pilih untuk bayar terus. Tapi entah kenapa bila nak bayar, tersangkut pulak. Bukak dan check semula rate di web Avis UK memang lebih mahal. Saya cuba hubungi Avis Malaysia tapi macam tak membantu. 

So saya pun buka FB, cari Avis UK kemudian saya inbox mereka berkenaan masalah saya. Segera dibalas Mr. Dan yang mengendali Avis Social Media. Mr Dan tawarkan khidmat untuk dia menelefon saya untuk buat booking terus melalui telefon. Saya pun apa lagi, setujulah tak payah bayar bil mahal telefon oversea! Melalui telefon, Mr Dan yang sangat efisyen cuba bantu saya dapatkan rate terbaik seperti yang saya berjaya dapat di web Avis Malaysia. Alhamdulillah, walaupun rate lebih RM100 dari yang asal, ia tetap jauh lebih murah berbanding saya book sendiri. Plus, saya request nak kereta diesel supaya lebih jimat nanti. Masa ni awal musim panas jadi rate tidak setinggi di pertengahan musim panas. Rate untuk 11 hari yang berjaya saya dapatkan dengan bayar terus ialah 417.01Pound. Bahagi empat orang bersamaan 104.25 Pound seorang. Dari 30 May sehingga 10 Jun. Boleh guna Enrich membership no untuk diskaun ketika buat booking di web Avis Malaysia. Please also note kena stand by credit card untuk deposit USD100 ketika mengambil kereta.

Lagi apa yang perlu tahu sebelum memandu di UK?

1. Lesen antarabangsa boleh dibuat di JPJ dengan harga RM150 untuk tempoh laku setahun. Terus ke kaunter dan jangan lupa bawa 2 keping gambar berukuran passport. Lesen ini laku di hampir kesemua negara. Yes, bayar je, takde ujian apa-apa.

2. GPS. Paling penting! Poskod di UK adalah spesifik. Contohnya bila taip poskod "W1C 1LF" di GPS akan bawa saya terus ke Oxford Street dan saya hanya perlu cari nombor kedai saja. Memang senang, Ada je poskod, GPS akan bawa terus sampai di lokasi, hanya perlu cari nombor unit rumah/kedai etc. GPS boleh disewa ketika ambil kereta di Avis dengan harga sekitar RM600 untuk tempoh 11 hari. Kalau boleh pinjam sesiapa lagi bagus, cuma tahap konsistennya fungsi GPS kalau bukan dari UK tu tak pasti. 

3. Tiada tol di sepanjang perjalanan, cuma ketika masuk London kena bayar congestion charge. Untungnya saya masuk London hari Ahad dan tiada caj dikenakan. 

4. Keselesaan amat penting bagi saya. Jadi untuk empat orang yang membawa luggage bersaiz besar setiap seorang, saya pilih kereta manual dari Group G yang dikategorikan sebagai Estate/Station Wagon Large (e.g. Peugeot 308 SW or similar). I was lucky, dapat kereta diesel dan hybrid. Jumlah kos diesel sepanjang 11 hari sekitar RM800. Bahagi empat orang bersamaan RM200 seorang. Berbaloi dan lebih murah daripada naik bas/train dan terpaksa tarik beg yang bukan seorang satu!



5. Lagi mengenai keselesaan dan kemudahan. Untuk elak berangkut beg naik turun tube, saya pilih lokasi ambil kereta di Heathrow. Kemudian pulangkan di Westfield Shopping Centre di Central London (sebab centre ni paling dekat dengan tube dan tak jauh tempat saya menginap iaitu di Paddington). Bila tiba, ada shuttle bus Avis yang menunggu di luar airport untuk bawa ke Avis Centre Heathrow Airport T1,2,3,4. Saya pulangkan kereta sehari selepas tiba di London. Tiba hari Ahad dan pulangkan pagi Isnin sebab Avis di Westfield Shopping Centre ni tutup pukul 6ptg kalau tak silap. Jangan lupa isi minyak penuh sebelum pulangkan kereta semula.

Avis Shuttle Heathrow T1,2,3,4

6. Petrol atau diesel? Mulanya agak suspen berapa agaknya kos sepanjang percutian disebabkan harga minyak di sana tak sama setiap hari dan tak sama di setiap stesen minyak. Diesel kelihatan lebih mahal dari petrol namun ia lebih tahan lama dan menjimatkan. Seperti yang dikatakan di atas tadi, kos minyak diesel sepanjang perjalanan memandu kereta sewa manual, diesel dan hibrid ini adalah sekitar RM800. Kami bahagikan kepada empat orang, jadi hanya RM200 seorang!

Off topic: Cadbury chocolate kat petrol pump jugak lebih murah walaupun dibandingkan di Outlet Village. Kalau terjumpa 3 coklat for 1 Pound tu beli je lah tak payah fikir dua kali!

Next, Nottingham!  


    


#TravelistahUKTour2013 Accomplished!

Saturday, June 15, 2013 by Zura Ahmad

Hello, hello, hello! I did it! We did it! Yeah! Gambar steam train The Jacobite meniti the infamous Glenfinnan Viaduct (terbayang-bayang Harry Potter kejar train ke Hogwarts dengan kereta terbang) di atas diambil oleh my travel partner Emmy Agung, dan semestinya saya di belakang dia! Penat dua minggu bercuti di UK tak hilang lagi, jadi update official terpaksa ditunda dahulu. For more teaser of the trip boleh follow atau dilihat di Instagram saya @zuraahmad atau hashtag #TravelistahUKTour2013. My travel plan kali ni boleh dikatakan 99% silky smooth! Semuanya atas kerjasama you, you and you! Thank you! Alhamdulillah...
Posted in | 2 Comments »

30 Days Until UK Spring/Summer Tour!

Wednesday, May 1, 2013 by Zura Ahmad

The Jacobite aka Hogwarts Express - The greatest railway journey in the world in all its glory. Guess what? Kami dah beli tiketttt!!! Choo choo...

Sebulan je lagi tak lama. Next week ill be leaving to Indonesia for business trip, balik KL ada dua minggu lagi untuk siapkan kerja bertimbun for July issue until UK trip. Teruja gambar locomotive steam train di atas? Yes, yes, yes! Menaiki train purba Harry Potter ini yang pernah datang dalam mimpi saya (sumpah!) antara itinerary yang akan menjadi epik dalam percutian kami nanti! Siapa "kami" untuk trip kali ini? My travel partner kali ni tak lain tak bukan Emmy (dari tahun lepas we were talking nak pegi UK sama-sama, menjadi jugak!) and he'll bring along his parents sempena wedding anniversary mereka. How sweet anak mithali :)

Bila dah ada orang tua in the group, pastinya I need to plan carefully supaya trip ni bukan trip yg terkejar2 ala-ala backpackers. Accommodations juga mesti selesa and we decided to rent a wagon from Avis. Memang taklah nak bajet RM5k termasuk flight tix, somehow memang possible sebenarnya, RM5k (tmasuk flight tix RM2500 return) for 2 weeks. Kalau pilih accommodation paling murah and sewa kereta paling kecik (tapi kene travel light sbb luggage besar x muat nak sumbat dalam car booth). Bajet ini possible jika travel seramai 4 orang. 

What to wear? 30 May - 12 June, 14 days spring nak ke summer jadi baju pun tak perlu nak tebal-tebal kecuali kat Scottish Highland nanti. Maybe I just need one or two nice tweed jackets and wellies. Y cakap tak payah over nak pakai gloves, trench coats bagai, buat kene gelak depa pakai seluar pendek je. Tapi saya memang tak tahan sejukkk... 

30 days to go, 7 penginapan thematic hotels & cool apartment dah booked (booking.com awesome!), 2 malam bermalam kat rumah kawan kat Notts (tq M!) tiket penting dah beli, rental Avis dah bayar (tq Dan for assisting me via phone call all the way from Barcelona), GPS UK kawan bagi pinjam (tq Y!), passport dah renew, international licence dah buat (RM150 utk setahun), camera replacement kawan sudi pinjamkan (tq L! tq F!), duit separuh dah tukar (current rate at 4.76 opposite Bangsar Village 2 sama row Papparich), hmmm rasanya 80% dah ready, dan London, we just go with the flow, act like a local. Can't wait! Can't wait!     

50 Days Until United Kingdom!

Wednesday, April 10, 2013 by Zura Ahmad
Photo: SXC.HU/Steve Knight


I would say this coming 14 days UK tour dirancang dalam masa singkat. Ini ialah kali pertama saya ke UK, malangnya time-time nilah kawan rapat semua dah balik Malaysia, balik for good, balik cuti dan bermakna I have to find places to stay and luckily I won't be alone (saat-saat terakhir ada travel partner sekaligus dapat takhta jadi tour guide seperti biasa). We have same mission, tapi tajuk official percutian ke UK kali ini masih menjadi rahsia. Korang agak? ;p

14 hari di UK, 10 lokasi yang akan dijelajah adalah seperti yang ditanda pada map di atas:

LONDON - NOTTINGHAM - GOATHLAND - EDINBURGH - FORT WILLIAM - LAKE DISTRICT - LIVERPOOL - MANCHESTER - OXFORD - LONDON

Alhamdulillah semua dirancang baik, and guess what? I'll be driving to all the places! Seperti di Paris dulu, purposely tak highlight sangat tourist spot yang terlalu commercial, I like hidden gems, something unique, exclusive, something somewhere yang tak ramai orang tahu, tak banyak exposure dan tak sama macam gambar orang lain pergi UK. Lagi2 kat tempat sama. Lagi2 sama.

Mengikut pengiraan Google Map, kesemua jarak lokasi ini berjumlah 1,180 miles, 23 jam 25 minit (tak termasuk jalan-jalan sekitar lokasi). Menurut www.fuel-economy.co.uk minyak kereta akan menelan kos sekitar GBP148.52 ( x 4.80 = RM712.90).


Sewaan kereta (ketika ke luar dari London) pula menelan belanja sekitar RM700++ jika bayar in advance secara online di Avis.com.my. So basically bajet kereta dan minyak cincai RM2000 untuk 10 hari. Tak termasuk tol. Kenapa memandu? Kerana taknak susah payah turun naik keretapi/bas dan boleh berhenti enjoy scenery/attraction/ke WC bila2 masa di mana jua. Saya akan bersama dengan tiga lagi individu untuk trip ini, so RM2000 bahagi 4 = RM500 sorang untuk ke 10 tempat luar London ni, okaylah kan? Pending penginapan 2 lokasi je lagi. Harap-harap misi bajet RM5000 untuk perbelanjaan wajib - flight tix, penginapan dan pengangkutan jadi kenyataan. Stay tune untuk update seterusnya!



Spring di Januari?

Wednesday, December 12, 2012 by Zura Ahmad
image: stock.xchng/ajjoelle

Menghitung hari ke ladang bunga matahari! Nantikan update trip saya yang seterusnya ok :)





Posted in | 1 Comment »

Travel Wishlist di H&M Kuala Lumpur!

Tuesday, September 4, 2012 by Zura Ahmad
 RM39.90
RM29.90

Oh, saya tak rancang ke mana-mana lagi. Tapi dah siap-siap dengan list item yang nak dibeli sebaik saja H&M pertama di Malaysia dibuka pada 22 September ini! Sukanya sukanya! Item yang best untuk rak fesyen travelistah pastinya koleksi sarung tangan gorgeousnya yang murahhhhh! ...dan Oktober ini nak cuba dapatkan saiz kabin beg troli koleksi terhad rekaan Anna Dello Russo iaitu AdR at H&M. Jom cuci mata di http://www.hm.com/my/ siap dengan harga RM lagi :)
Posted in Labels: | 2 Comments »

Ahoy, Hanoi!

Tuesday, June 26, 2012 by Zura Ahmad
Percutian saya bersama Intan Ladyana ke Hanoi, Vietnam (untuk majalah LISA Malaysia dan AirAsia) sangat mengujakan! Ikuti pengalaman kami melalui majalah LISA isu 1 Jun 2012 seperti yang saya paparkan di bawah...




Posted in | 0 Comments »

Helo Dari Hanoi!

Wednesday, May 30, 2012 by Zura Ahmad

Aktres Intan Ladyana berkongsi poskad percutiannya ke Vietnam bersama majalah LISA baru-baru ini dan paling istimewa... kamu pembaca setia LISA juga berpeluang untuk memenangi tiket penerbangan AirAsia ke sana secara percuma! Apa tunggu lagi... dapatkan LISA edisi 1 Jun 2012 sekarang dan ikuti diari perjalanan Intan ke Hanoi dan Teluk Halong untuk kamu rancang percutian ke sana! Hanya RM3.90 senaskhah di toko majalah berhampiranmu!

Teaser dari album trip Hanoi saya bersama Intan Ladyana....







Posted in | 0 Comments »

Bangkok Sebelum Banjir

Saturday, December 17, 2011 by Zura Ahmad
 

Mungkin ketika posting story ni, banjir di kota Bangkok sudah pun surut. Kini bila kerja di office pun dah "surut" barulah saya boleh klik "New Post" dan sambung berkongsi kisah jalan-jalan saya yang seterusnya.

Oktober lalu, bila kawan saya Azri dari Universal Music hantar jemputan ke Bangkok untuk menyaksikan showcase David Garrett  (alah... si violinist seksi tu!), saya terus katakan "Yes!". Satu, sebab dapat jumpa pemain violin paling pantas di dunia, satu lagi sebab saya dah mula mengidam dan rindukan Tom Yam Farida Fatornee sejak kebelakangan itu. Nak tengok pic saya dengan Garrett tak? Hehehe...

 
Yes, he's freaking tall! Saya yang memang dah sedia pendek dah macam midget pulak.

Berbalik kepada cerita Tom Yam... itu sebenarnya yang saya nak cerita. Antara banyak-banyak restoran Halal di Bangkok, kedai sempoi Farida Fatornee ni jugak terbaek! Sebabnya, murah dan sedap. Disebabkan saya pun dah selalu makan kat situ, boleh call jer Kun Farida dan order lauk siap-siap. Saya dah snapkan phone number untuk u olls...


Lokasinya, cakap kat taxi driver nak pegi Petchaburi Road (sebutan Petchabuli Load), Soi 7 (sebutan Soi Jet yang bermakna Lorong 7), dekat dengan Masjid Darul Aman. Beberapa pintu dengan Restoran Mak Yah. Baca review di sini.

I loveeeee Bangkok! Kemestian ke Platinum Mall dari pagi sampai ke petang, kalau tak showcase David Garrett punya hal, sampai ke malam pun takde hal! Malam pertama, jalan-jalan sambil mendapatkan urutan first class di Pat Pong dengan hanya THB280 sejam! Lebih kurang RM28 jer! Sambung lagi shopping dari peniaga kaki lima, dan habuannya...


 Peeptoes ala Louboutin at only THB350! Sekali lagi, RM35 jer!!! Yang penting outsole kaler merah okay! Jalan punya jalan kat pasar malam Pat Pong ala Petaling Street tu, "ter"laga bahu dengan si mamat violinist tu pulak! Oopsie! Hehehe...

Malam seterusnya, saya dan kengkawan lain lepak-lepak di Khao San Road. Kat sini hotspot mat salleh. Oleh kerana terlampau banyak tempat minum kat sini, bar-hopping lah kami.


 Tapi minuman "virgin" lebih mahal dari beralkohol. I need to top up THB50 untuk Mojito yang berharga THB80. Baru sekitar RM13! Masih belum mahal kalau kat KL ;p

Lagi, antara gerai yang menarik perhatian saya ialah...



Terus teringat kat Andrew Zimmern! Nak amek gambar pun kena bayar THB10! Did I try? Yes, I did! Tapi gigit kaki belalang jer... Tak sanggup nak telan perut lipas! Euuwww!!!

Last but not least, penginapan kali ni ialah di Hansar Hotel, terletak di Rajdamri Road. Belakang Four Seasons Hotel. Hotel ini turut memenangi Best Boutique City Hotel dari World Boutique Hotel Awards (UK). Silakan cuci mata sebelum decide menginap di sini...









Pending story; water chalets, (Golden Palm Tree & Avillion) dan Singapore lagi!
Posted in Labels: , | 3 Comments »
www.travelistah.blogspot.com. Powered by Blogger.

Total Pageviews Since 20th January 2011