Kalaulah Ini Terjadi...

Friday, April 29, 2011 by Zura Ahmad


MONTE CARLO

Seorang gadis, kakak tiri dan teman baiknya menggunakan wang simpanan mereka untuk bercuti ke Paris, yang akhirnya bertukar kepada kisah yang tak dijangka. Ketika mereka mahu berehat sebentar di sebuah lobi hotel lima bintang, salah seorang dari mereka disangka pewaris British hingga membawa mereka ke percutian mewah di Monte Carlo.
Tayangan Bermula: 30 Jun 2011
Lakonan:  Selena Gomez, Leighton Meester, Katie Cassidy, Corey Monteith, Andie MacDowell


Posted in Labels: | 0 Comments »

WW: Kyrgyzstan, London dan Mumbai

Wednesday, April 27, 2011 by Zura Ahmad
Posted in Labels: | 0 Comments »

No Boys Allowed!

Tuesday, April 26, 2011 by Zura Ahmad

Pening nak pilih destinasi dan hotel mana yang sesuai untuk percutian bersama BFF? Jom klik www.hotels.com untuk penginapan yang "direka" untuk traveller wanita...  

GRANGE CITY HOTEL, LONDON
Hotel lima bintang ini menawarkan 68 kamar selesa buat kaum hawa dengan tahap keselamatan tinggi. Siap ada pullout make-up mirror. Berlokasi di pusat bersejarah kota London, sesiapa yang menginap di tingkat atas boleh nampak view Tower of London dan Tower Bridge. Harga bermula dari RM435 semalam.
 
THE PREMIER HOTEL, NEW YORK
Mempunyai ladies-only-floor di New York City's Times Square dengan akses ekslusif menggunakan elevator key-card. Sebaik melangkah masuk ke kamar mandi, ada amenities mewah produk mandian LATHER seperti loofas dan bath salts, hair straightener, curling iron dan macam-macan girlish essentials. Harga bermula dari RM1,542 semalam.
NAUMI HOTEL, SINGAPORE
Lebih dekat, dan lebih realistik untuk rancang weekend getaway dengan BFF. Berlokasi di Seah Street, di tingkat "ladies-only" mempunyai akses melalui pintu kaca yang membawa korang ke "oasis". Dekorasi kamar mempunyai sentuhan feminisme. Harga bermula dari RM900 semalam. 


CROWNE PLAZA MILWAUKEE-WAUWATOSA, USA
Hotel mewah ini telah menukar tingkat ke tujuh kepada Women's Executive Level. Bilik penginapan yang mempunyai Victoria's Secret bathrobes, blow dryers dan vanity mirrors. Harga bermula dari RM270 semalam.
THE WESTIN GURGAON, NEW DELHI
Uniknya hotel ini mempunyai "Aura" guestrooms hanya untuk lady travellers. "Dijaga" oleh staff members wanita sahaja. Perabot chic mencantikkan sudut ruang, meja solek di kamar mandi yang luas, tab berendam dan mandian mewah rainforest. Harga bermula dari RM630 semalam.   
Posted in Labels: , | 0 Comments »

Cosmopolitan 10 Honeymoon Hotlist

Monday, April 25, 2011 by Zura Ahmad
Sama ada korang merancang untuk berbulan madu selepas baru je berkahwin, atau percutian bulan madu saja-saja untuk hanya berdua dengan pasangan, saya dah "bentangkan" 10 Honeymoon Hotlist tahun ini, tapi bukan di sini, dalam Cosmo Bride di majalah Cosmopolitan Malaysia isu May 2011. Dapatkan sekarang di news stand Cosmopolitan Malaysia dengan cover sizzling hot Kim Kardashian...


Dan flip cover Cosmopolitan Bride dalam naskhah yang sama...


Selain dapat baca 10 lokasi hangat pasangan bahagia, ada sebab lain korang rugi kalau tak dapatkan isu istimewa buat bakal pengantin ni. Ada hadiah best untuk seorang bakal pengantin sahaja - sesi photography Kudegraphy, gaun pengantin Lynda Rahim, pakej bulan madu di Sutera Harbour, kek kawin Pearl Cake Couture, set wangian Vera Wang dan kasut kawin Lewre Couture. Kalau menang hadiah ni, jimat banyak tu!

 
Posted in Labels: | 2 Comments »

Percutian Coklat

Saturday, April 23, 2011 by Zura Ahmad

Kalau korang peminat coklat (seperti saya) dan pada masa sama suka travel, nah saya bagi 10 idea lokasi "percutian coklat" yang pasti korang suka...

BRUSSELS: Syurga Coklat

Nama pun "Chocolate Capital of Earth", Belgium sememangnya taman coklat fantasi kerana di sini ada 16 muzium coklat dan lebih 2000 kedai coklat. Sinilah lahirnya Godiva dan Leonidas! Antara banyak-banyak coklat, pralines adalah yang paling popular. The Musee du Cacao et du Chocolate (dekat dengan Grand Place of Brussels) berbaloi untuk dikunjungi jika nak tahu cara pembuatannya dan beli coklat terbaik di Grand Sablon Square.

PARIS: Fashionable Chocolate
 
Culinary hub yang tak asing lagi, Paris sinonim dengan coklat mewahnya. Antara chocolatier terbaik; Christian Constant, pemenang Europe's Grand Prix Chocolate Award 2001. Kedai coklatnya terletak di 6th Arrondissement, di rue Assas - berdekatan dengan Jardin du Luxembourg adalah antara lokasi korang patut highlight ketika di Paris.

NEW YORK: Pencarian Coklat di Bandar Big Apple

NYC adalah di mana terletaknya antara kedai coklat terbaik dunia termasuklah MarieBelle, Chocolate Bar, Richart Design et Chocolate dan Li-Lat. Antara paling terbaik juga ialah The Jacques Torres Chocolate di mana tempat untuk korang nikmati hot chocolate "kow", pastri coklat dan choc-cloaked almonds. Nak lebih lagi? Consider The Luxury Chocolate Tour atau New Cuisine Chocolate Tour untuk "pengembaraan" ke dunia kedai coklat sebenar.   

BARCELONA: Partay, Partay Chocolatay!

Di sinilah "port" chocoholic! Di sini juga tempatnya mesin membuat coklat dibuat ketika abad ke-18. Warisan coklat telah diabadikan di The Museo de La Xocolata, sebuah muzium coklat yang penuh dengan pelbagai figura coklat. Gourmet Brands seperti Antoni Amatller dan Simon Coll asal dari sini. Tak lengkaplah kalau tak visit kedai coklat Chocolates Amatller, Chocolate a la Taza, Fargas, Dulcinea, dan Pasteleria Escriba. Letih nak link, cer google sendiri! ;p 

COLOGNE: Pengembaraan Coklat Hebat!

"Ibu negeri coklat" di Jerman, di mana Cologne ialah hideout Stollwerck Chocolate Company, merupakan supplier coklat kedua terbesar ke US. The Imhoff Stollwerck museum juga dikenali sebagai "Chocolate Museum" meraikan sejarah coklat seluruh dunia dengan pameran interaktif, samples dan chocolate fountain gergasi. Antara lokasi coklat lain yang popular di sini ialah La Maison du Chocolate, Tortchen Tortchen, Weibler Confectionery, Demnitz Chocolaterie, Mama Chocolate dan Leonidas Chocolates.   

BROC: Tiket Emas Ke Kilang Charlie!

Sebutannya bukan "berok" tapi "beghok"! Kilang coklat The Maison Cailler di Broc, Switzerland bagai melangkah masuk ke alam "Charlie and the Chocolate Factory". Kini kepunyaan NestlĂ©, pasti memberi pengalaman selama 45 minit yang menyeronokkan!  
 
 VILLAJOYOSA: Kembali Ke Alam Coklat Silam!

Peliknya bunyi nama tempat ni. Sebutannya ialah "Viyahoyosa" dan satu lagi "Chocolate City" yang terletak di Sepanyol selain Barcelona tadi. Inilah hometown Valor, pembuat coklat paling tua di Sepanyol sejak 1881. Saksikan sendiri proses pembuatan coklat di muziumnya! 

SAN FRANCISCO: Bersantai di Mall Coklat

Peminat fanatik coklat wajib pergi sini. Bukan hanya kerana coklat mewahnya, tapi The Ghirardelli Square ni telah wujud sejak zaman purba lagi - dulunya sebagai kilang coklat Ghirardelli.


OAXACA: Coklat Sepanjang Jalan


Sebut betul-betul... "wa-ha-ka". Tempat asal Mesoamericans yang memberi "hadiah" coklat buat dunia. Ini di Mexico. Luang seharian di 20 de Noviembre street. Aroma coklat yang menusuk hidung pasti buat korang gila membeli berkilo-kilo jenis coklat, La Soledad, Moyordomo, dan Guelaguetza antara pengeluar coklat popular yang boleh didapati di sini.  

LONDON: Kelab Coklat

Selalu ke London atau akan ke London? Singgah di Elizabeth Street, dan melangkah masuk ke The Chocolate Society; butik coklat mewah buatan tangan, antara terbaik di kota London!


Cukup 10 semuanya. Sekarang tekak terasa nak hirup coklat panas sambil gigit coklat bar lah! Kalau korang ada idea atau pernah ke destinasi coklat yang best (seperti menginap di Hershey Hotel. Oh, bestnya!), marilah share di comment box!
Posted in Labels: | 0 Comments »

Travel in Style... Travel Lite; Selebriti @Samsonite

Friday, April 22, 2011 by Zura Ahmad
dijual pada harga RM1590 (55cm), RM1790 (74cm) dan RM1990 (85cm).
Nurul
 
 
Awal Ashaari dan Scha Alyahya

Tiz Zaqyah
Posted in Labels: | 0 Comments »

After Amstee and Paghi...

by Zura Ahmad
...I have learnt a few mistakes yang boleh dielakkan bila bercuti di kemudian hari. Antaranya ialah...

JANGAN LEMBAB!

Kesalahan sendiri yang patut diambil sebagai pengajaran oleh korang semua. Pengakuan: Kami bertiga tiba di LCCT setelah kaunter check-in telah ditutup 20 minit yang lalu. Mana taknya, jalan jam ya amat! Lain kali kalau waktu berlepas jam 9, gerak ke airport dari jam 5 pun tak apa. Tuhan saja yang tahu betapa pucatnya dan keringnya tekak kitorang berlarian ke kaunter check-in. Lagi tiga orang dah lepas dalam perut kapal terbang! Peluang kitorang untuk on board sangat tipis masa tu. Staff Airasia tu mulanya cakap kitorang je boleh naik pesawat, luggage kena tinggal. Gila??? Tapi dek kerana budi bicara, punyalah baik staff Airasia bawak jugak kitorang naik kapal terbang sambil berlarian tarik luggage kitorang. Ya, luggage yang sebesar gedabak tu! Bayangkan ketika pegawai kastam scan bagasi gergasi yang berat amat tu. Memang nak nangis masa tu! Kalau flight pergi Jakarta takpe lagi, ini Paris pulak tu! Tapikan, ada hikmahnya tau; saya sempat timbang luggage masa merayu kat kaunter check-in. Gila 20kg ++. Dah melebihi 15kg (saya ambil berat minima waktu pergi dan maksima masa balik). Kalau tak, belum apa-apa lagi dah nak kena bayar extra baggage fee. Fuhhh, selamat aku! Walau apa pun, I love you lah AirAsia!

Masa nak balik pun drama jugak kat Orly airport. Kitorang awal-awal dah check-in. Tapi disebabkan masing-masing khayal pergi kedai tu, kedai ni, tak sedar lagi 5 minit flight nak berlepas. Siap kene cari dengan staff AirAsia Paris dan siap kena marah kononnya pasal kitoranglah flight lambat berlepas. Kena lagi! Bila dah masuk dalam flight tu, memang padanlah muka kitorang kena daring dengan penumpang lain. Serik beb!

GIGIL GLOVES

 Google Image

Untuk yang tak tahan sejuk macam saya, material gloves atau sarung tangan sangat penting. Gloves saya 100% adalah leather. Lining pun leather. Jawabnya pakai gloves pun terasa sejuknya. Apa yang boleh saya buat ialah pakai sarung tangan dengan material wool di dalam kalau masih nak bergaya dengan 100% leather gloves tu atau cari leather gloves dengan material lining yang mampu memanaskan tapak tangan.

UGGLY UGG

 I should have bring my ugg boots! Menyesal gila tak bawak sebab ugg and winter are bestfriends! 

SELANGKAH KE METRO/TRAM

Alangkah baiknya kalau Metro atau Tram station selangkah cuma. Jimat tenaga dan masa. Lagi-lagi bila terpaksa bertahan dengan cuaca sejuk. Jadi, pastikan tempat tinggal korang tak jauh dari hentian train jika merancang untuk mengambil pengangkutan awam ini sepanjang masa.

Nak tambah lagi satu mistake boleh tak?

Kitorang bertemu dengan taxi driver hensem masa pulang dari Moulin Rouge. Nama dia Mehdi. Hensem sikit dari Gerard Butler. Silapnya, kenapa aku tak amek gambar dengan dia??? Kalau tak, boleh korang cuci mata ;p
 





 
Posted in Labels: , , | 5 Comments »

Ber-mingle Dengan Superstar Di Madame Tussauds Amsterdam

Tuesday, April 19, 2011 by Zura Ahmad
The only museum yang sempat kitorang masuk tanpa dirancang ialah muzium lilin popular ni. Apa istimewanya Madame Tussauds Amsterdam? Kat sini ada Lady Gaga! ...dan yang terbaru, Justin Bieber! Masa kitorang pegi ni JB takde lagi.
 

Disebabkan tak rancang, macam biasalah. Beratur punyalah panjang! Nasib baik one of us teringat ada kedai souvenir tak jauh dari sini jual tiket express Madame Tussauds. Lari kejap pegi kedai tu beli tiket bout EUR17, lagi murah daripada beli beratur panjang tadi iaitu EUR21! We managed to skip the line dengan harga tiket rendah. Bertuah badan!

Sediakan battery camera fully charged! Kalau ada extra battery lagi bagus.

Jom cuci mata aksi kitorang berangan dengan the rich & famous...
AMARAN: Sedikit sebanyak ada aksi terlampau.



Hah! Belum apa-apa dah melampau!

Berangan sangat!













Okay, masa untuk shopping souvenir!


Cuma ada satu jer penyesalan. Kenapa aku tak jumpa Lady Gaga???

 Nak bunuh dirilah!


Posted in Labels: | 2 Comments »

Berlegaran di Dam Square - Red Light District!

by Zura Ahmad

Naik tram, bayar EUR2.60 dan berhenti di Hentian Dam. Seluas mata memandang. Sambil kedengaran lagu reggae berkumandang (yang ni betul-betul, bukan khayalan menjelma). 

Google Image

Meh saya bawak "pusing" keliling 360° Dam Square. Jom mula dari pandangan bertentangan dengan National Monument membelakangkan Hotel Krasnapolsky melawan arus jam.


Inilah mamat yang nyanyi lagu reggae tu. Berdengung satu Dam Square, tapi layannn...


Ignore masyarakat yang sedang berposing, lihat di belakang sana, ada H&M!

Di tengah-tengahnya ada macam-macam "arca" hidup yang memeriahkan lagi Dam Square ni...








Sekarang ni siapa pervert? Mamat ni ker atau yang tukang amek gambar ni?

We spent too long kat dalam ni, manakala jejaka yang kebosanan melayan merpati yang mengerumuni...




Di sebelah kiri sikit, terletaknya Nieuwe Kerk atau New Church bersebelahan dengan Royal Palace yang ketika itu berlangsungnya "Passion for Perfection" iaitu Islamic Art exhibition oleh Professor Nasser D Khalili.


Betul-betul bertentangan dengan bangunan H&M tadi, itulah dia Madame Tussaud. Nanti cerita kat entry khas selepas ni. Jadi bersabar...

Bila hari semakin gelap, kitorang pun bergegas ke lokasi misi seterusnya. Apa lagi, red light districtlah!


Jangan cari pasal kat tempat orang, so we decided simpan camera. This is where you can purchase Lelo stuffs dan sewaktu dengannya, tengok aksi penghuni "rumah merah" dan lepak di "kedai kopi" The Bulldog. Strictly no camera, tapi sempat jugak curi satu snap ;p



We had the best malam minggu ever! Mission accomplished ;p
Posted in Labels: | 2 Comments »
www.travelistah.blogspot.com. Powered by Blogger.

Total Pageviews Since 20th January 2011