Je t'aime Paris Une Bonne, Une Bonne Journee!

Wednesday, April 13, 2011 by Zura Ahmad
Saya akhiri dengan lirik lagu dalam Barbie Fashion Fairytale. Tamat sudah laporan Paris. Tapi sebelum tu saya nak share, antara perkara paling saya suka ketika di Paris yang mungkin tak disebutkan dalam entry sebelum ini...

THE PARISIEN
Maybe we were just lucky. Saya cuba flash back kalau-kalau ada pengalaman yang tak best sepanjang di Paris. Surprisingly, langsung takde! Semua Parisien yang kami jumpa dan approach baik-baik belaka dan sangat helpful. Bagus betul bila kitorang dah letak expectation akan jumpa orang yang annoying dan tak friendly namun jadi sebaliknya. Most of us, langsung tak reti bertutur dalam French. Walaupun ada antara mereka yang pernah belajar dan reti pronounciation. Selamba cakap english.Tapi most of the time kami hanya gunakan bonjour, bonsouir, merci. Itu jerlah tiga perkataan keramat bila nak mula bukak mulut tanya itu ini kat stranger. Alhamdulillah, semuanya respond dengan baik dan yang penting, dengan senyuman!  

THE ARTE DI METRO STATION

Advertisement pada dinding di sepanjang hentian Metro sangat menarik. Saya pilih Cluny La Sorbonne sebagai station favourite saya!   

SOUVENIR STALL
 Rasa macam nak hangkut bawak balik semua painting dan poster yang dijual kat tepi-tepi jalan. 

LIVING PRODUCTS
Sangat best! Sehinggakan saya dah tak hiraukan sangat pakaian, handbags, kasut kerana living product sangat menarik dan sukar didapati di Malaysia. Saya bawak balik tea pot dengan struktur moden, tumbler dengan silhouette bangunan terkenal di Paris, produk Bodum, and the list goes on... Kalau rajin dan kreatif, beli Eiffel Tower biasa dan transform ia mengikut kreativiti masing-masing ala-ala Merci Gustave. Jauh lebih murah!


Nanti, nanti! Cantik tak coloured mini Eiffel kat bawah ni?
 
Sebagai menghargai pembaca yang sudi membaca blog ini, saya ada bawak balik just a small gift from Paris for all my lucky followers. Yes, all! Apa yang perlu korang buat? Drop me an email at zura.ahmad@gmail.com dan jangan lupa beri contact details (nama, contact number dan alamat rumah). Sebarang komen walau sepedas mana pun amat dialu-alukan ;p Cepat sebelum habis! Hanya untuk follower sahaja ya!
Posted in Labels: , | 7 Comments »

7 comments:

Niniey Nurhafnie said...

Paris sangat cantik.. Thank you Zura for sharing...

hanabanana said...

dah email :))

Zura Ahmad said...

Niniey, memang cantik!

Hanabanana, got it! :)

Fid@Diva said...

Paris tersangatlah best kan..??!! what I like the most is the Louvre dan yg tak tahan bila masuk diorang bawak anjing naik Metro nak plak besor macam St. Bernard tu.. Bila boleh nak pergi lagi ni.. BTW, I jumpa blog u through forum Cari. :D

Zura Ahmad said...

Hi Fid@Diva,

You suka the Louvre? fyi, i terpaksa skipped that one sebab kononnya next trip (yg tak tau bila) baru nak visit. Oh, pasal Metro tu i pun teringat ada sorang railway guard hensem bwk anjing besar naik Metro. Hehehehehe...

Anonymous said...

Terima kasih untuk blog yang menarik

Zura Ahmad said...

Anon, sama-sama :)

www.travelistah.blogspot.com. Powered by Blogger.

Total Pageviews Since 20th January 2011