Good Girls Go To Heaven, Bad Girls Go To AmsterDAMN!

Thursday, April 14, 2011 by Zura Ahmad
Weekend in Amsterdam memang sengaja dirancang! Sebab goal tahun ni nak tiup lilin harijadi yang ke-26 atas space cake bersama BFF Maisara (mine 2nd Feb, hers 1st Feb), belated pon belated lah! Dah jadi tradition kitorang akan celebrate bday sama-sama setiap tahun sejak 2003. So, we did it! High five! Pelepap!

Meh nak cerita dari awal. We left on the second day for three days. Bertolak pagi Jumaat, tiba di Paris semula Ahad pagi. Ya, hari yang kitorang makan ice cream, macaron dan ke Mardi Gras tu! We berangan crossing the road ala-ala SATC depan Gare du Nord. Siap patah balik patah balik to make sure dapat shot cantik. Macam jalan raya ini bapak kitorang yang punya, lol!

Seronok lepak depan Gare du Nord ni. Boleh lihat macam-macam orang, macam-macam gaya fashion. Tengoklah tu, luggage pun colorful! Takdelah hitammmmm jer...


To make sure everything smooth, kitorang booked tiket Thalys speed train secara online. Memandangkan kitorang berenam, we bought tiket menggunakan permanent promo yang dipanggil "Adult&Co". Harga tiket Paris Nord - Amsterdam Centraal EUR59 seorang sehala, lebih kurang 3 jam lebih perjalanan. Oleh kerana promo ni hanya untuk 3-5 orang, jadi kami buat pembelian dua kali transaksi. Tiga tiket satu transaksi melalui www.thalys.com menggunakan credit card. Mesti print purchase details dan claim tiket di kaunter Thalys di Gare du Nord bersama credit card yang sama digunakan ketika beli secara online. Btw, balik kitorang naik bas Eurolines EUR46 sehala, 7 jam perjalanan sebab tiket balik Thalys habis!

Perjalanan menaiki Thalys boleh dibayangkan melalui map ni:


Kami tercongok di Gare du Nord agak awal supaya kes lambat tak terjadi lagi. Ambil pengajaran ketika di LCCT ;p

Graffiti everywhere. Menarik!


Dalam train ni ada kafe. Jadi jangan risau kalau tetiba kebuluran, boleh alas perut.



Akhirnya, sampai juga kami di Amsterdam!!! Yuuuhuuuu!!! Amsterdam weyyyyyy!!!

Our first destination mestilah nak check-in dulu! Apa-apa hal pun kitorang menuju ke Tourist Office untuk beli tiket tram dan tanya apa yang patut. Kat sini you don't worry. English all the way!

Sementara menunggu tram bergerak ke Zuid untuk ke Hilton Amsterdam, sempat  pose kejap.


Harga tiket tram ialah EUR2.60 boleh diguna pakai selama sejam. Maknanya dalam masa sejam turun naik berpuluh kali pun takpe dengan satu tiket. 

Frankly, saya tak prepared sangat itenarary di Amsterdam. Sebab pertama, saya tak jumpa buku The Knopf Map Guide Amsterdam! Walaupun ada dua jenis guide book Amsterdam dalam simpanan, tapi pening nak baca. Sebab kedua, hanya dua hari saja kami berada di Amsterdam, dengan BFF pulak tu. Jadi plan kitorang memang untuk enjoy weekend tu (Amsterdam enjoy apa lagi kalau bukan...). Takde masa nak visit macam-macam muzium selain Madame Tussaud. Dan sebenarnya, lokasi dari satu tempat ke satu tempat tak lah jauh mana. Boleh jalan kaki jer dari hotel! Next entry, Hilton Amsterdam!


Posted in Labels: | 8 Comments »

8 comments:

Niniey Nurhafnie said...

Dear zura..best nye pergi jalan2 tour europe. Im reading ur blog since day 1 and akan buat tour-guide yang sama dengan my BFF. Keep up! and Thank you for sharing....

Zura Ahmad said...

Hi Niniey, glad you enjoy reading my blog :)

Email me your details nanti i bg you souvenir from Paris. Enjoy Europe with your BFF! Nanti share your story pulak okay!

maisara said...

my dear BFF, i misssssss teramat sgt amsterdamn!!! jompi lagi, kali ni aku dah terrer skit :p

Zura Ahmad said...

Mai, jom!!! AKu pun dah terror ehem ehem ;p

Ikin said...

Hi zura,

sukaaanya baca blog u. gambar cantik2. I will go paris & london this coming May. Ur blog really membantu I :). Loveeee ur blog.

Zura Ahmad said...

Hi Ikin, tenkiu tenkiu! Paris & London next month? Bestnya dah Spring! Gambar u nanti mesti lagi cantik. Consider pegi Amsterdam, boleh visit ladang tulip Keukenhof!

Syed said...

very nice travelog..with lots of happy pics. waiting for your next entry.......

Zura Ahmad said...

tq Syed. tgh "menapis" story for the next entry :)

www.travelistah.blogspot.com. Powered by Blogger.

Total Pageviews Since 20th January 2011