30 Days Until UK Spring/Summer Tour!

Wednesday, May 1, 2013 by Zura Ahmad

The Jacobite aka Hogwarts Express - The greatest railway journey in the world in all its glory. Guess what? Kami dah beli tiketttt!!! Choo choo...

Sebulan je lagi tak lama. Next week ill be leaving to Indonesia for business trip, balik KL ada dua minggu lagi untuk siapkan kerja bertimbun for July issue until UK trip. Teruja gambar locomotive steam train di atas? Yes, yes, yes! Menaiki train purba Harry Potter ini yang pernah datang dalam mimpi saya (sumpah!) antara itinerary yang akan menjadi epik dalam percutian kami nanti! Siapa "kami" untuk trip kali ini? My travel partner kali ni tak lain tak bukan Emmy (dari tahun lepas we were talking nak pegi UK sama-sama, menjadi jugak!) and he'll bring along his parents sempena wedding anniversary mereka. How sweet anak mithali :)

Bila dah ada orang tua in the group, pastinya I need to plan carefully supaya trip ni bukan trip yg terkejar2 ala-ala backpackers. Accommodations juga mesti selesa and we decided to rent a wagon from Avis. Memang taklah nak bajet RM5k termasuk flight tix, somehow memang possible sebenarnya, RM5k (tmasuk flight tix RM2500 return) for 2 weeks. Kalau pilih accommodation paling murah and sewa kereta paling kecik (tapi kene travel light sbb luggage besar x muat nak sumbat dalam car booth). Bajet ini possible jika travel seramai 4 orang. 

What to wear? 30 May - 12 June, 14 days spring nak ke summer jadi baju pun tak perlu nak tebal-tebal kecuali kat Scottish Highland nanti. Maybe I just need one or two nice tweed jackets and wellies. Y cakap tak payah over nak pakai gloves, trench coats bagai, buat kene gelak depa pakai seluar pendek je. Tapi saya memang tak tahan sejukkk... 

30 days to go, 7 penginapan thematic hotels & cool apartment dah booked (booking.com awesome!), 2 malam bermalam kat rumah kawan kat Notts (tq M!) tiket penting dah beli, rental Avis dah bayar (tq Dan for assisting me via phone call all the way from Barcelona), GPS UK kawan bagi pinjam (tq Y!), passport dah renew, international licence dah buat (RM150 utk setahun), camera replacement kawan sudi pinjamkan (tq L! tq F!), duit separuh dah tukar (current rate at 4.76 opposite Bangsar Village 2 sama row Papparich), hmmm rasanya 80% dah ready, dan London, we just go with the flow, act like a local. Can't wait! Can't wait!     

8 comments:

Waniwisy said...

bestnya dapat travel!! nak kirim fridge magnet boleh? mihihi

jarimanis said...

all preparation dh ready tggu nk fly je bestnya :-)

Zura Ahmad said...

Boleh je insyaallah :)

Wan Ahmad Izudean said...

one day insya'allah
road to UK

^^

Zura Ahmad said...

JM, kan best ada pintu doraemon tak payah nak jetlag jetlag hehehhe

Wan Ahmad, kenyataan bermula darisatu impian. You go boy!

Zie Noorzail said...

Kalau nak tren si Harry Porter ni eloknya booked in advance, kalau tak melopong cam kami! Hot cake..gitew!

Zura Ahmad said...

Hi Zie, yup sbb tu kitorang dah purchased in advance tix steam train ni. So tinggal nak kejar train je hehehhehe

Anonymous said...

Wah how nice...I love train!
Have a safe trip. gonna refer to you one day.

Qity

www.travelistah.blogspot.com. Powered by Blogger.

Total Pageviews Since 20th January 2011