50 Days Until United Kingdom!

Wednesday, April 10, 2013 by Zura Ahmad
Photo: SXC.HU/Steve Knight


I would say this coming 14 days UK tour dirancang dalam masa singkat. Ini ialah kali pertama saya ke UK, malangnya time-time nilah kawan rapat semua dah balik Malaysia, balik for good, balik cuti dan bermakna I have to find places to stay and luckily I won't be alone (saat-saat terakhir ada travel partner sekaligus dapat takhta jadi tour guide seperti biasa). We have same mission, tapi tajuk official percutian ke UK kali ini masih menjadi rahsia. Korang agak? ;p

14 hari di UK, 10 lokasi yang akan dijelajah adalah seperti yang ditanda pada map di atas:

LONDON - NOTTINGHAM - GOATHLAND - EDINBURGH - FORT WILLIAM - LAKE DISTRICT - LIVERPOOL - MANCHESTER - OXFORD - LONDON

Alhamdulillah semua dirancang baik, and guess what? I'll be driving to all the places! Seperti di Paris dulu, purposely tak highlight sangat tourist spot yang terlalu commercial, I like hidden gems, something unique, exclusive, something somewhere yang tak ramai orang tahu, tak banyak exposure dan tak sama macam gambar orang lain pergi UK. Lagi2 kat tempat sama. Lagi2 sama.

Mengikut pengiraan Google Map, kesemua jarak lokasi ini berjumlah 1,180 miles, 23 jam 25 minit (tak termasuk jalan-jalan sekitar lokasi). Menurut www.fuel-economy.co.uk minyak kereta akan menelan kos sekitar GBP148.52 ( x 4.80 = RM712.90).


Sewaan kereta (ketika ke luar dari London) pula menelan belanja sekitar RM700++ jika bayar in advance secara online di Avis.com.my. So basically bajet kereta dan minyak cincai RM2000 untuk 10 hari. Tak termasuk tol. Kenapa memandu? Kerana taknak susah payah turun naik keretapi/bas dan boleh berhenti enjoy scenery/attraction/ke WC bila2 masa di mana jua. Saya akan bersama dengan tiga lagi individu untuk trip ini, so RM2000 bahagi 4 = RM500 sorang untuk ke 10 tempat luar London ni, okaylah kan? Pending penginapan 2 lokasi je lagi. Harap-harap misi bajet RM5000 untuk perbelanjaan wajib - flight tix, penginapan dan pengangkutan jadi kenyataan. Stay tune untuk update seterusnya!



8 comments:

Henry Fox said...

bestnya!!! roadtrip ni UK. have fun!

Zura Ahmad said...

Thank u Henry! Tak cukup tido study pasal UK :p

jarimanis said...

budget RM5000 still murah tue :-)

hepy oliday :-)

MAHFUDZ Wan Mansor said...

zura, i would say that the fuel cost is slightly a bit higher in the UK. you're looking at 134.9pence/litre (as of this morning i baru isi) depending on the location of those services. anyways, have a good trip. do drop me a text if u need anything here in the UK.

Zura Ahmad said...

Mahfudzz!!! You balik sana ke? Arghhhhhh (jerit happy). Keep in touch kat FB! You kat London ke?

Farikica said...

have fun, in UK...! UK is a very amazing kingdom...:) I noticed u x cover selatan UK ya..? Anyway, looking forward to read your adventure @ UK...;)

Zura Ahmad said...

Thank u Farikica! Cant wait to visit UK. Yup, I skipped Selatan UK kali ni as we have other mission di belah Utara. Kononnya sbb I pnah mimpi pegi that particular place bout 6 yrs ago ;p

zette said...

bestnya!! hv fun!

www.travelistah.blogspot.com. Powered by Blogger.

Total Pageviews Since 20th January 2011